MEDYA

Anasayfa / Medya

Deprem riski taşıyan binalara çevreci alternatif

 Deprem riski taşıyan binalara çevreci alternatif

 

TECHEL, karbon lifli polimer ile binaların gücünü artıracak

 

Esra ÖZARFAT / BURSA

Teknik tekstil araştırmaları kapsamında geliştirdiği karbon lifli polimer malzeme ile komple bina analizi ve anahtar teslimi güçlendirme yapan TECHEL, sunduğu paket çözümlerle Türkiye’de deprem riski taşıyan binaların yeniden güvenli hale getirilmesini hedefliyor.

 

Hızlı nüfus artışı ile yaşanan çarpık kentleşme ve deprem riskine vurgu yapan TECHEL Genel Müdürü Murat Canik, kentsel dönüşüm kapsamında daha fazla kat ve yapı izni ile yıkılıp yeniden yapılan binalar nedeniyle kentlerde trafik ve alt yapı gibi ilave yoğunluklar yaşandığına dikkat çekti. Yıkım odaklı kentsel dönüşüm çalışmalarının en az 18 ay sürdüğüne işaret eden Canik, güçlendirme ile yapılan dönüşümlerin ise yaklaşık 6 ay sürdüğünü kaydetti. Murat Canik, bu kapsamda geliştirdikleri teknolojiye değinerek, “TECHEL markamızla karbon kumaşı dokuyor, bir çözüm ortağımız reçinesini yapıyor, diğer çözüm ortağımız da uygulamasını gerçekleştiriyor. Komple bina analizi ve anahtar teslimi güçlendirme yapıyoruz. Bursa yeni Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası başta olmak üzere ülkemizdeki pek çok bina, fabrika, köprü, enerji ve altyapı tesislerinin güçlendirilmesinde TECHEL marka karbon lifli polimer (CFRP) sistemleri kullanıldı. Ürünlerimizin uygulama aşamasındaki kalite testleri akredite laboratuvarlarda yapılıyor. Kullandığımız tüm kimyasallarımız CE sertifikasına haiz. Karbon lifli polimer (CFRP) uygulaması en uygun maliyetli, süratli ve etkin sonuçları sunarken, bu sistemle konutlar, içinde yaşanırken ve fabrikalar, üretimleri devam ederken güçlendirilebiliyor” dedi.

 

Hızlı, ekonomik ve çevre dostu bir çözüm olarak öne çıkıyor

Güçlendirme uygulamalarının yeniden yapım alternatifine göre daha çevre dostu olduğunun altını çizen Murat Canik, “Mevcut binaların güçlendirilmesi ve karbon kompozit takviyesi ile hızlı ve ekonomik çözümlerin, mevcut binalarda hayat ve faaliyet devam ederken yapılabilmesi çok büyük bir imkan. Bu nedenle mevcut yapıları yıkmadan güçlendirme seçeneği kentsel dönüşümdeki aksayan yönleri düzelten hızlı, ekonomik ve pratik bir çözüm. Bu nedenle gerek Bakanlık gerekse belediyelerin bu yöntemi daha çok değerlendirmeleri gerekmektedir. Çünkü bu yeni yöntemler gelişmiş ülkelerde, özellikle ABD’de ve Asya ülkelerinde son 20-30 yıldır çok etkili bir şekilde kullanılmaktadır” diye konuştu. Güçlendirme projelerinin hesaplarının da Kontrollü Hasar Performans Düzeyine göre yapıldığını belirten Canik, güçlendirilen bina ile yeni binanın hedef can güvenliğinin aynı olduğuna dikkat çekti. Murat Canik, “Doğru yapılmış güçlendirmeler hayat kurtarır. 2011 Van depreminde ve İstanbul depreminde güçlendirilmiş yapılar kendini kanıtlamıştır. Güçlendirilmiş binalar depremi neredeyse hasarsız atlatırken aynı proje tipinde güçlendirilmemiş binalar ağır hasar görmüştü. İstanbul depreminde de önceden güçlendirme yapılmış hiçbir okulda deprem hasarı oluşmadı” değerlendirmesini yaptı.